Een hybride warmtepomp kan in de meeste situaties in de gebouwde omgeving zonder noodzakelijk grote aanpassingen toegepast worden en levert een grote bijdrage aan de energietransitie. Hybride past uitstekend in de visie om tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten, een duurzaam en comfortabel verwarmde gebouwde omgeving te realiseren en CO2-uitstoot aanzienlijk te reduceren.

Met een hybride installatie wordt het gasverbruik gemiddeld met 75% teruggedrongen. Om deze besparing te behalen, wordt er extra elektriciteit gebruikt (gemiddeld zo’n 2.360 kWh per woning). Het uiteindelijke resultaat is een besparing van bijna 1.000 euro per woning. En wanneer er ook zonnepanelen worden toegepast, dan is de besparing nog groter.*

* Resultaten Demonstratieproject Hybride warmtepompen in de gebrouwde omgeving 2023

Hoog comfort en toekomstbestendig

  • Een hybride verwarmingstoestel garandeert een hoog comfortniveau: het grootste deel van het jaar zorgt het warmtepompdeel voor het verwarmen van de woning en op koude dagen vervult het HR-ketel deel deze functie. Daarnaast wordt het HR-ketel deel ingezet voor het bereiden van warm tapwater.
  • Digitalisering biedt in de toekomst het hybride verwarmingstoestel de mogelijkheid om zelf de energiebron te kiezen. Als stroomtarieven voor consumenten in de toekomst variabel worden, levert dit een voordeel op omdat een hybride verwarmingstoestel zelf kiest voor de goedkoopste energiedrager op elk moment.
  • Aan netbeheerders wordt de mogelijkheid geboden om het elektriciteitsnet en gastransportnet te balanceren op basis van vraag en aanbod. Hierdoor
    wordt netcongestie en kostbare netverzwaringen vermeden.
  • Isoleren is goed om het energieverbruik te reduceren maar geen kritische randvoorwaarde voor toepassing van een hybride verwarmingstoestel.
  • Keuzevrijheid voor huiseigenaren: door toepassing van hybride verwarmingstoestellen zijn bewoners/eigenaren niet gebonden aan een wijkaanpak maar kunnen in hun eigen tempo en naar gelang hun financiële draagkracht de verduurzaming van hun woning op natuurlijke momenten aanpakken.

De vereniging voor Duurzame Warmte werkt aan tal van andere thema’s die van belang zijn in onze branche. Te denken valt aan:

Hiervoor zijn we vertegenwoordigd in samenwerkingsverbanden en steeds in gesprek met verschillende organisaties zoals overheden, advies- en brancheorganisaties.

Hybride route

Netcongestie

Groen gas

Waterstof