Conclusies van een cruciaal demonstratieproject voor de warmtetransitie

In het kader van de ambitie om tegen 2030 3,4 Mton CO2-reductie te behalen in de gebouwde omgeving, moeten ongeveer 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd worden. Vanwege verhoogde ambities is dit doel recent verhoogd naar 10 Mton CO2-reductie. De hybride warmtepomp speelt een sleutelrol in het behalen van deze klimaatdoelstellingen, met een potentieel om 1,7 Mton CO2 te reduceren als een derde van de eengezinswoningen hun cv-ketel aanvult met een hybride systeem.

In 2019, na het Klimaatakkoord, hebben de Rijksoverheid en de verwarmingsindustrie de krachten gebundeld om inzicht te krijgen in het besparingspotentieel, de terugverdientijd en het comfort van hybride warmtepompen. Een demonstratieproject werd gestart om de werkelijke prestaties in de praktijk te meten, gezien de discrepantie tussen modelberekeningen en de echte prestatie in de praktijk.

Met praktische inzichten uit dit project blijkt de hybride warmtepomp een eenvoudig te installeren, betaalbare en duurzame oplossing te zijn voor bestaande woningen. Deze toepassing kan fossiel gasverbruik drastisch verminderen en bovendien tot nul reduceren door isolatiemaatregelen, hybride tapwater, een opslagsysteem of verbetering van het afgiftesysteem.

Vijf jaar na het Klimaatakkoord zijn de resultaten van het demonstratieproject binnen, en de betrokken partijen zijn verrast door de positieve uitkomsten. Vul hieronder uw email adres in om de white paper ‘Twee winters met tweehonderd hybrides’ te downloaden.