Het kabinet ziet de warmtepomp als een belangrijke techniek voor het verduurzamen van woningen en gebouwen. Dat blijkt uit de kamerbrief van minister Hermans.

Voor een groot deel van de Nederlandse huishoudens is het installeren van een warmtepomp als vervanging van, of in aanvulling op, de cv-ketel de meest logische keuze voor verduurzaming. Daarmee profiteren ze van een lagere energierekening en een comfortabel huis. Het kabinet kiest daarbij niet voor normering, maar voor een vrijwillige route. De wens van het kabinet is dat er in de toekomst op natuurlijke vervangingsmomenten van de cv-ketel zoveel mogelijk wordt overgestapt op een duurzaam alternatief. De hybride warmtepomp is over het algemeen de eenvoudigste en financieel interessantste keuze zonder of met slechts geringe aanpassingen, waarmee je voldoet aan de gewenste standaard van het kabinet.

Hybride warmtepomp kan altijd

Het kabinet zet in op het netvriendelijk inpassen van warmtepompen. Er worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat huishoudens zo min mogelijk worden geraakt door het volle stroomnet en mensen thuis door kunnen gaan met verduurzamen. Daarbij is de conclusie dat een hybride warmtepomp in alle situaties mogelijk is:

Een hybride warmtepomp kan eigenlijk altijd worden geplaatst, omdat deze een lagere elektriciteitsvraag heeft dan een volledig elektrische warmtepomp en deels ook op andere momenten elektriciteit verbruikt. Als het heel koud is, schakelt de cv-ketel bij en wordt gebruik gemaakt van aardgas.”

Uit de actualisatie van de Startanalyse blijkt dat voor zo’n 2,5 miljoen huishoudens een hybride warmtepomp met klimaatneutraal gas de optie met de laagste nationale kosten om de doelstellingen van 2050 te halen. Het restgebruik gas voor warmwater oplossen is de volgende grote verduurzamingsstap. De Vereniging voor Duurzame Warmte ziet veel potentie in de ontwikkelingen op het gebied van hybride tapwater, warmteterugwinning uit douchewater, goedkopere opslag en energiemanagementsystemen te verwachten. Op deze manier is het mogelijk om stapsgewijs te verduurzamen en het gasverbruik steeds verder te verminderen of zelfs tot nul te reduceren.

Meerderheid van de Nederlanders voor warmtepompplicht

Terwijl het kabinet inzet op de vrijwillige keuze voor verduurzaming blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat de meeste Nederlanders juist willen dat de regering meer doet voor het klimaat en maatregelen om warmtepompen te stimuleren juist toejuichen.

Maar liefst zo’n 60% van de Nederlanders is van mening dat bij vervanging van de cv-ketel er een schoner alternatief, zoals de hybride warmtepomp, moet komen. Als probleem wordt de wisselende beleidskoers gezien, waardoor niet meer duidelijk is waar goed aan wordt gedaan. Mensen krijgen het gevoel dat investeren in verduurzaming ‘bestraft’ wordt, wat de terugval van de aanschaf van zonnepanelen en warmtepompen door particulieren verklaart, aldus de onderzoekers. Dit kan flinke gevolgen hebben voor het vertrouwen in de overheid en de motivatie van particulieren om te verduurzamen. SCP geeft dan ook het advies aan het kabinet om een duidelijk perspectief te bieden en consistent te zijn in het beleid.