Een betaalbare energierekening en betrouwbare energielabels hebben ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken, maar nadere bestudering laat anders zien. Energielabels zouden huiseigenaren en huurders zekerheid moeten geven over de energie-efficiëntie van een gebouw en daarmee de verwachte hoogte van een energierekening. Nu blijkt dat op grote schaal gefraudeerd wordt met gecalculeerde (of gemodelleerde) energielabels, twijfelen steeds meer huishoudens aan de energielabelmethodiek en hun verwachte energierekening. Om wél die zekerheid te kunnen bieden werken wij als branchevereniging aan een besparingsgarantie voor hybride warmtepompen. Zodat huishoudens verzekerd zijn van een specifieke besparing op de gasrekening. Dit is niet alleen relevant voor huiseigenaren, maar zeker ook voor corporatiewoningen.
Daarnaast pleiten wij voor een digitaal, gemeten energielabel dat naast betrouwbaarder en accurater, bovendien veel goedkoper is dan het huidige gemodelleerde label waarbij altijd een energieadviseur het huis moet komen bekijken.
Een digitaal gemeten energielabel:
- geeft een eerlijker beeld van de energieprestaties van een woning dan de rekenmethode met een energieadviseur in huis.
- levert essentiële data op voor de energietransitie in de gebouwde omgeving en geeft inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden die daadwerkelijk geld besparen voor consumenten.
- en energiedata bieden woningbouwcorporaties mogelijkheden om op basis van reële data maatregelen te nemen om verder te verduurzamen.
Deze position paper is opgesteld in het kader van de Ronde tafelgesprekken over de Verduurzaming van de gebouwde omgeving (uitgesteld tot nader order) en een betaalbare energierekening voor huishoudens (d.d. 9 april 2025).
Afbeelding van Ashes Sitoula (Unsplash)