Om de toepasbaarheid, prestaties, besparingen en het comfort van de hybride warmtepomp goed in beeld te brengen, wordt de werking van 200 hybride warmtepompen in woningen gevolgd. De installaties zijn 2 stookseizoenen gevolgd en de hieruit voortkomende data worden vastgelegd en geïnterpreteerd. www.demoprojecthybride.nl
Dit project is een initiatief van de vereniging voor Duurzame Warmte, Techniek Nederland, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Tevens nemen de universiteiten van Utrecht en Twente deel aan het project.
Doel van het project
De hybride warmtepomp is een relevante techniek om tot een versnelde CO2-reductie te komen in de gebouwde omgeving. Dit project heeft als doel op een transparante manier de energieprestatie van hybride warmtepompen in verschillende situaties te meten. Bij het demonstratieproject worden sinds 2022 zo’n 200 hybride warmtepompen in combinatie met een HR-ketel in voor de woningbouw representatieve praktijksituaties gemonitord.
Door middel van gericht en nauwkeurig monitoren van deze praktijksituaties kunnen de technische energetische prestaties van de hybride warmtepomp worden gevalideerd waarbij de prestaties (energetisch, financieel en CO2-reductie) worden vastgelegd.
Eerste conclusies: forse besparingen
Het project levert nu al enkele belangrijke conclusies op:
- De deelnemende woningen hadden over de twee jaar voorafgaand aan het project een gemiddeld gasgebruik van 1850 m3.
- Door plaatsing van het hybride systeem is het gemiddeld gasgebruik 75% verminderd tot 475 m3.
- Om deze besparing te behalen, gebruikten de woningen gemiddeld 2360 kWh aan extra elektriciteit per woning.
- Dit resulteert in een jaarlijkse besparing van bijna 1000 euro per woning. Daarbij rekenen we met de energietarieven volgens het prijsplafond: 1,45 euro voor een m3 gas en 0,40 euro voor een kWh. Gerekend met de huidige (mei 2023) marktgemiddelde tarieven is deze besparing 1250 euro per jaar.
- Veel deelnemers aan het project hebben zonnepanelen, voor hen zal de besparing nog groter zijn.
Lees de hele samenvatting.