Afgelopen week, 7 maart, heeft Mona Keijzer in een brief een update gegeven over de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Resultaten die behaald zijn is dat de CO2 uitstoot in de gebouwde omgeving in 2023 is gedaald van 19,6 naar 17,3 megaton en het aardgasverbruik was in 2023 25% lager dan 2021. Daarbij is ook de conclusie dat het aantal geïnstalleerde warmtepompen doorgroeit.

Met deze brief worden ook de resultaten van het Demonstratieproject Hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving gedeeld. Hierover staat in de brief:

In het demoproject hybride is de prestatie van de hybride warmtepomp onderzocht. Door verschillende fabrikanten zijn in 200 woningen met verschillende bouwjaren hybride warmtepompen geplaatst en over een periode van twee jaar gemonitord. Het belangrijkste resultaat van het project is dat de gasbesparing in de praktijk hoger uitviel dan werd verwacht. Waar eerder werd uitgegaan van 60% gasbesparing voor verwarming bij een gemiddelde woning, lag bij dit onderzoek het gemiddelde resultaat op 75% gasbesparing voor verwarming. Een andere belangrijke bevinding is dat de netbelasting van de hybride warmtepompen ook lager uitviel dan verwacht. De vermogenslast blijft ook op dagen met temperaturen van -5 °C onder de 1 kW per woning. Minder positief was dat bij 20% van de woningen de warmtepomp minder goed presteerde dan verwacht. Dit kwam onder andere door problemen met het bestaande afgiftesysteem en door installatiefouten.

Het demoproject laat zien dat de hybride warmtepomp, mits goed geïnstalleerd, in de praktijk nog hogere besparingen kan realiseren dan eerder aangenomen werd. Dit heeft een positief effect op de energierekening en is ook voor de netbeheerders een positief resultaat. Wat het project ook heeft laten zien is dat er de komende periode moet worden gewerkt aan de installatiekwaliteit. Dit is dan ook één van de onderwerpen waar vanaf 2025, in samenwerking met de sector, naar zal worden gekeken zodat het potentieel ook daadwerkelijk verzilverd wordt.

Als branche zien we ook de grote voordelen van een hybride installatie voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland en zijn we verheugd dat de minister dit beaamt. Omdat een hybride warmtepomp over het algemeen eenvoudig is toe te passen, biedt het een betaalbare en duurzame oplossing. Met een gasbesparing van gemiddeld 75% wordt het fossiel gasverbruik drastisch verminderd. Bovendien zien we mogelijkheden om het gasverbruik tot nul te reduceren door bijvoorbeeld (aanvullende) isolatiemaatregelen, hybride tapwater, een opslagsysteem of verbetering van het afgiftesysteem.

Mogelijkheden voor het garanderen van de prestaties van een hybride installatie worden nu onderzocht. Zo kan de eindgebruiker er van op aan dat bij het installeren van een hybride warmtepomp de beoogde besparing ook daadwerkelijk wordt behaald. Zo werken we samen aan de energietransitie in Nederland.